5 Mart 2013 Salı

Bebedönüşüm Manifestosu



Bebedönüşüm Projesinin güzelliği ve onu diğer benzer projelerden ayıran yönleri:

  • Bebedönüşüm Projesi, bebeklere ve aile yaşamına dair her türlü eşyayı karşılık beklemeden paylaşmak isteyen insanların aracısız birbirlerine ürün sunması veya ürünü talep etmesidir. Paylaşmak isteyen aileler birbirleriyle direkt olarak etkileşim içine girerler ve böylelikle toplumu güçlendiren, bizim birbirimize olan inancımızı arttıran ilişkiler ve dostluklar gelişir.
  • Paylaşmanın verdiği tad bambaşkadır!
  • Çocuklar her yeni bir ürüne ihtiyaç duyduklarında, AVM'ye ya da bir dükkana gidip o ürünü satın almaktansa, önce bir arkadaşlarına sormayı ve paylaşmayı öğrenirler.
  • Bebedönüşüm, tüketim çılgınlığına ve çevreye atılan atıklara bir dur der. 
  • Halihazırda Bebe dönüşümün üye sayısı az olduğu için, ürünlerin üyelere posta yoluyla yollanması söz konusudur. Ama inanıyoruz ki üye sayımız arttıkça postalama yöntemine ihtiyaç kalmayacak. Aynı semtlerde yaşayan aileler birbirlerine ürünleri elden verebilecek böylelikle postalamadan kaynaklanan karbon ayak izimiz azalmış olacak.
  • Bebedönüşüm, eskiden kültürümüzde yardımlaşma ve imecenin bol olduğu olumlu anlamda 'mahalle kültürü'nü yeniden canlandırmayı hedefler. Paylaşabileceklerimiz, tabii ki sadece eşyayla kısıtlı değil. Birbirimize bebek bakımı, ev temizliği, yemek pişirme, yeni bilgiler öğrenme konularında da imece usulü yardım edebiliriz. Bunun için gruba bir talep  isteği ya da teklif önerisi yollamak yeterli. Mesela 
"Talep: Bebekler için şekersiz kurabiye yapımı öğrenme [BEŞİKTAŞ]"
"Teklif: Kefir mayası [KAĞITHANE]"
  • Böylece aileler biraraya gelip, birbirlerinin hayatına paylaşmanın sihirli çubuğuyla renk katabilirler.
  • Toplum olarak gitgide birbirimize yabancılaşıyoruz. Bir ürünü aldığımızda, o ürünün kimin yaptığını bilmiyoruz. Her şey sanki parayla alınabiliyor. Yediğimiz ekmeğe kimin dokunduğunu, o ürünü kimin emekle yaptığını bilmiyoruz. Bir ürün geliyor, kimden geldiğini bilmiyoruz. Sadece parayla o ürünü alıyoruz. Kullandıktan sonra o ürünü birine veriyoruz ama kime gittiğini bilmiyoruz. Halbuki Bebedönüşüm'un bir de bloğu var ve bu blogda ürünün kimden geldiğini ve kime gittiğini görüyoruz ve aileler teşekkür mesajlarını paylaşıyorlar. Böylece toplum birbirine, sisteme rağmen, yabancılaşmıyor. Güzel ve iyi insanların varlıklarından daha çok haberdar oluyoruz. Hayatta sadece kötü insanların değil, çok güzel ve iyi insanların varlığından da haberdar oluyoruz. 
  • Bebedönüşümü diğer oluşumlardan farklı kılan en önemli özelliklerinden biri ise; diğer toplumsal yardımlaşma modellerinde hep bir maddi olarak zengin olanın fakir olana vermesi söz konusudur. Halbuki, Bebedönüşümde böyle bir kast sistemi ve egosal kaprisler yoktur. Maddi geliri düşük olan yüksek olana, yüksek olan daha düşük olana verebilir. Çünkü hepimiz insanız ve paylaşmak toplum içinde insan doğasına en yakışır vasıftır. Paylaşmak ve birbirine yardım etmek kutsaldır.

Paylaşıyoruz, birbirimize destek oluyoruz!
Paylaşmanın tadı ne harika!



2 yorum:

  1. Kendi imkanlarıyla paylaşım döngüsü yaratmaya çalışan biri olarak, böyle bir oluşumdan haberdar olmaktan mutlu oldum.Umarım bu girişim çok sayıda insana ulaşır. Elimden geldiği kadar duyurmaya çalışacağım. Blogumda da bununla ilgili paylaşımlarım oluyor. http://www.yemekyolculugu.net/2013/03/sade-yasamtuketim-cagnda-zorlu-bir-caba_10.html
    Sade yaşamak, paylaşmak, tüketim ahlakına sahip olmak ve bunları çocuklarımıza benimsetebilmek çok önemli.

    YanıtlaSil
  2. Sen ne tatlı ve değerli bir insansın Esra. Blogundaki diğer yazılar ve bu blogtan sonra içimden geldi bunu yazmak. Sevgilerimle

    YanıtlaSil